Heb jij soms last van gevoelige tanden? Je bent niet alleen! Maar liefst 45% van de mensen heeft er last van! Gevoelige tanden ontstaan vaak bij het eten of drinken van iets wat warm, koud, zoet of zuur is. Normaal gesproken wordt het onderliggende tandbeen van je tand (dat laagje rond de zenuw) bedekt door tandglazuur van de tandkroon en het tandvlees rond de tand.
Dit tandglazuur kan echter dunner worden en biedt zo minder bescherming. Ook kan het tandvlees wijken, waardoor het onderliggende tandbeen bloot komt te liggen. Dit resulteert allemaal in gevoelige tanden, en dit kan erg vervelend zijn. Welke oorzaken zijn er en wat kun je tegen die gevoelige tanden doen? Wij zochten het voor je uit.
Dit is een veel voorkomende oorzaak. In het tandbeen bevinden zich veel kleine kanalen, deze worden ook wel tubuli genoemd. De tubuli lopen richting de zenuwen. Door teruggetrokken tandvlees, komt het tubuli bloot te liggen. Als deze in aanraking komen met iets kouds, warms, zuur of zoet, dan voel je dit. Gezond tandvlees kenmerkt zich door de roze kleur, ligt strak om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of eten.
Als je last hebt van terugtrekkend tandvlees kan dit meerdere oorzaken hebben. Ten eerste is dit een veel voorkomend symptoom naar mate je ouder wordt. Daarnaast kan het tandvlees door te hard of niet goed poetsen terugtrekken. In wat ernstigere gevallen kan het zo zijn dat er een andere tandaandoening ten grondslag ligt.
Just don’t do it! Het consumeren van frisdrank, maar ook dranken met een hoog (fruit)suikergehalte zoals sinaasappelsap zijn gewoon niet goed voor je gebit en eigenlijk gewoon een no go voor je gezondheid. Deze veroorzaken namelijk tanderosie en het blootliggend tandbeen. Resultaat: gevoelige tanden.
Zijn tomaten, sinaasappels, fruitsapjes en andere zure middelen gewoon jouw guilty pleasure? Voel je dan op z’n minst guilty voor je tanden. De chemische werking van de zuren, dit heet erosie, laat namelijk het glazuurlaagje van je tanden en kiezen verdwijnen. Hierdoor is je gebit mega vatbaar voor gaatjes en komt (ja, ja je raadt het al) je tandbeen bloot te liggen! Mocht je je guilty pleasures niet kunnen weerstaan en de schade willen beperken? Tip! Drink dan een glas melk na deze zurigheid. Dit helpt de schadelijke zuren namelijk te neutraliseren.
Bruxisme is het knarsen van je tanden; hier worden bijna alle tanden gevoelig van. Wist je dat glazuur het sterkste materiaal van je lichaam is? Maar dat dit gewoon niet is opgewassen tegen de kracht van tandenknarsen of het op elkaar klemmen van de tanden? Door deze gewoonte slijt in de loop van de tijd het glazuur, waardoor de zenuwen in je tanden en kiezen kwetsbaarder worden. Om zoveel mogelijk schade te beperken is het belangrijk om vast te stellen dat je bruxisme hebt en dit vervolgens te behandelen. Informeer hiernaar bij je tandarts of mondhygiëniste.
Hoe harder je poetst, des te schoner je tanden? Bespaar jezelf de moeite! Te hard of verkeerd poetsen zorgt namelijk voor terugtrekkend tandvlees en gevoelige tanden. Ook te sterk schurende tandpasta is slecht voor je gebit. Je poetst (schuurt dus) eigenlijk als het ware je laag glazuur van je tanden af. De functie van het schuurmiddel is het verwijderen van aanslag op je tanden. Tandpasta bevat ongeveer 20 tot 50 procent van dit schuurmiddel. Let hier daarom op bij het aanschaffen van zo’n dergelijke whitening tandpasta. Hier nieuwsgierig naar geworden? Check onze natuurlijke whiteners zonder chemische (bleek)middelen.
Kauwen op hard eten of in hard snoep of eten bijten; het kan allemaal leiden tot gebarsten of zelfs gebroken tanden. De barstjes zijn soms niet eens zichtbaar, zelfs niet op foto’s van de tandarts. Het leidt echter wel tot pijn tijdens het kauwen en gevoelige tanden bij het eten van koude of hete etenswaren en dranken. Deze symptomen worden vaak in de loop van de tijd erger. Een gebarsten of gebroken tand of kies moet daarom zo snel mogelijk worden gerepareerd om verdere schade te voorkomen.
De eerste stap om iets te doen aan gevoelige tanden is natuurlijk achterhalen van de oorzaak Schakel hier gerust de hulp in van je tandarts of mondhygiënist. Als het dus gaat om gevoeligheid veroorzaakt door blootliggend tandbeen, dan kun je meerdere stappen ondernemen om dit te verminderen. Read and learn!
Gebruik een zachte tandenborstel
Om het harde poetsen tegen te gaan, poets zachter of gebruik gewoon een zachte tandenborstel. Je bespaart hiermee een hoop narigheid. Mocht het minder hard poetsen je beter afgaan, kun je altijd stap voor stap overgaan op een medium harde tandenborstel of een harde.
Poetstechniek
Het is niet erg om soms opnieuw te leren wat de juiste poetstechniek is om goed je tanden te poetsen. Bekijk eens voor de grap een filmpje of tutorial op YouTube en je zult versteld staan van wat je wellicht al die tijd als gewoonte hebt aangeleerd. Baat het niet, schaadt het niet!
Gebruik tandpasta voor gevoelige tanden
Dit helpt echt! Een tandpasta speciaal ontwikkeld voor gevoelige tanden zorgt namelijk voor langdurige en snelle verlichting. Onze Sensi-Relief Kruidentandpasta is zo bijvoorbeeld verrijkt met spinazie extracten die de oorzaak van gevoelige tanden aanpakt. Het zorgt er namelijk voor dat de blootliggende tubuli worden geblokkeerd. Daarnaast helpt het ook nog een tandsteen en ontstoken tandvlees te voorkomen. Ontdek ook de krachten van Miswak en Almond Shell, dat tandvleesontstekingen en bloedend tandvlees verminderd en als natuurlijk samentrekkend middel fungeert wat het tandvlees ook versterkt. Wie had nou gedacht dat spinazie wonderen kon verrichten voor je tanden?
Tandarts expertise
Het is natuurlijk altijd slim om de expertise van een professional in te schakelen als het gaat over je tanden. Ook al zijn de meeste geen fan van de tandarts, het is toch noodzakelijk. De tandarts kan de volgende dingen voor je betekenen:
- Een fluoride laagje aanbrengen op de gevoelige delen van je tanden om deze zo sterker te maken
- Een tandpasta voor dagelijks gebruik voorschrijven met meer fluoride voor extra bescherming
- Het plaatsen van een tandheelkundig restauratie op de delen waar het glazuur weg is